Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Επιλόχεια κατάθλιψη: Γιατί δεν νoιώθω καλά…


Αρχική σελίδα


Επιλόχεια κατάθλιψη: Γιατί δεν νoιώθω καλά…


της: Βασιλικής Λιάφου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια 16 / 6 / 2011 @ 10:30
Ψυχολογία1. Εισαγωγή
Η αναμονή και η γέννηση ενός μωρού συνοδεύεται από μια πληθώρα δυνατών συγκινήσεων: χαρά, ενθουσιασμό, αλλά και φόβο, άγχος ή ανησυχία και ορισμένες φορές μπορεί να προκαλέσει και κάτι που η νέα μητέρα δεν περιμένει: κατάθλιψη.

2. Στατιστικά
Περίπου 50% έως και 85%  των γυναικών που διανύουν την περίοδο της λοχείας εμφανίζει ανησυχία, ευμεταβλητότητα της διάθεσης, και ασυγκινησία τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό πράγμα που θεωρείτε απόλυτα φυσιολογικό, ενώ αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε μια-δύο εβδομάδες.
Για τις περισσότερες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά είναι σχετικά ήπια και  δεν επηρεάζουν την ικανότητά της νέας μητέρας να φροντίσει το νεογνό.   Περνούν αυτόματα και δεν απαιτείται άλλη θεραπεία εκτός από υποστήριξη και καθησυχασμό από το οικείο περιβάλλον.
Παρόλα αυτά στο 10% περίπου τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και η βαρύτητα τους  να είναι μεγαλύτερη.  Πρόκειται τότε για επιλόχεια κατάθλιψη.
Συμπτώματα  της είναι:
- η έντονη ανησυχία, κλάμα χωρίς εμφανή αιτία
- υπερβολικό άγχος,
- κόπωση και αίσθημα αναξιότητας.
- έλλειψη αυτοεκτίμησης
- σε μερικές βαριές καταστάσεις, σκέψεις αυτοκτονίας

3. Γιατί συμβαίνει αυτό
Μέσα σε 48 ώρες από τον τοκετό, τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της κορτιζόλης μειώνονται δραματικά. Οι ορμόνες αυτές φαίνεται πως σχετίζονται με τη διάθεση, η απότομη δε μεταβολή τους φαίνεται  πως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά, ιδιαίτερα άτομα με κάποια προδιάθεση.
Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι γυναίκες:
1. με ιστορικό κατάθλιψης των ιδίων η συγγενών ή προηγούμενης επιλόχειας κατάθλιψης,
2. γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει πρόσφατα έντονα στρεσσογόνα γεγονότα
3. ή όταν η σχέση με το σύντροφο είναι δύσκολή και όταν δεν υπάρχει υποστηρικτικό δίκτυο, ή μετά από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
4. Επίσης η έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της λοχείας φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Έγκαιρη διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης  μειώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τόσο η μητέρα αλλά και το βρέφος και βελτιώνει την πρόγνωση.

4. Πως αντιμετωπίζεται
Αντίθετα με την ευμεταβλητότητα της λοχείας, η επιλόχειος κατάθλιψη δεν περνά τόσο εύκολα και ίσως χρειαστεί θεραπεία. Σε γυναίκες με σχετικά ήπια ή μέτρια συμπτώματα, η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική και αυτή η μορφή αντιμετώπισης ενδείκνυται ιδιαίτερα σε γυναίκες που θηλάζουν και επιθυμούν να συνεχίσουν το θηλασμό.  Παρόλα αυτά ορισμένες φορές η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη.

5. Μερικές πρακτικές συμβουλές
- Πολλές φόρες οι κοντινοί συγγενείς του ζευγαριού και ιδιαίτερα οι μαμάδες του ζεύγους έχουν την τάση να κατακλύζουν τους νέους γονείς και ιδιαίτερα την μητέρα με συμβουλές, κριτική και πολλές φόρες ανεπιθύμητη βοήθεια, κάτι που πολλές φορές μπορεί να στρεσάρει τις νέες μαμάδες.
- Θα πρέπει λοιπόν οι νέες μητέρες να βάζουν τα όρια τους έτσι ώστε να προστατεύουν τόσο τον εαυτό τους όσο και την οικογενειακή ισορροπία, κάνοντας χρήση του δικαιώματος τους, να δέχονται για παράδειγμα επισκέψεις, όταν εκείνες επιθυμούν και νιώθουν ψυχικά και σωματικά έτοιμες για αυτές.
- Κρίνεται αναγκαίο να αναθεωρηθούν πεποιθήσεις όπως για παράδειγμα «η μητέρα μου η πεθερά μου γνωρίζει καλυτέρα από μένα» στις γυναίκες με σύμμαχο την σωστή πληροφόρηση, να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, στην κρίση τους να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να εμπιστεύονται το ένστικτο τους ως μητέρα.
- Προτρέπουμε τις νέες μαμάδες να μιλούν για τα συναισθήματα τους
- Θα πρέπει να μαθαίνω να ζητούν και να  δέχονται βοήθεια από τον σύντροφο τους  χωρίς να νιώθουν ελλιπής όπως επίσης να αναγνωρίζουν την ανάγκη και το δικαίωμα  να φροντίζουν την σχέση με τον σύντροφο τους.
- Θα πρέπει να ξεκουράζονται,  όποτε αυτό είναι δυνατό γνωρίζοντας ότι μόνο μια ψυχικά και σωματική υγιής μητέρα μπορεί να μεγαλώσει ένα υγιές ευτυχισμένο παιδί.
- Να θυμούνται   ότι η γέννηση ενός μωρού φέρνει πολλές αλλαγές στην ζωή και στο περιβάλλον τους και ότι θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούν.

 http://www.psychologos-vasilikiliafou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου